"Piknik Europejski"

dodano 2014-05-03 22:17 w kategorii: Ludzie

Jak co roku w dniu 1-go Maja, w dzień święta ludzi pracy, trzebnicka organizacja SLD zorganizowała majówkę, „Piknik Europejski” na wyspie, w której tradycyjnie oprócz członków SLD z całego powiatu wzięło udział także sporo mieszkańców Trzebnicy - sympatyków lewicy.
W tej atmosferze wiosennego pikniku ludzi pracy wzięli także udział radni, poseł  z  ziemi trzebnickiej z PO pan Marek Łapiński oraz Starosta Trzebnicki pan Robert Adach.
Święto 1-wszo Majowe podkreśla dorobek lewicowych pokoleń w walce o godność pracy, o właściwe warunki jej wykonywania .
Godność pracy ,właściwe zarobki, ośmiogodzinny czas pracy to hasła ,które także dzisiaj nie straciły na wartości. Trzeba stale o nich przypominać i jak trzeba, to o nie walczyć.
W dniu 1-go maja mija również ważna 10-ta rocznica, która Polsce otworzyła drogę w kierunku demokracji zachodniej - jak na dzisiaj najlepszej drogi do postępu i nowoczesności. Na ten akt wstąpienia Polski do UE pracowały wszystkie ugrupowania polityczne, a podpisali go członkowie rządu SLD z Leszkiem Millerem i prezydentem Aleksandrem Kwaśniewskim na czele. Dzisiaj wiadomo, że jest
to słuszna droga, bowiem Polska jako kraj zawsze wiązała swe losy z zachodem Europy.
Organizatorzy zadbali o tradycyjną kiełbaskę i swojski chleb ze smalcem. Spisała się również orkiestra oraz solistki ze Żmigrodu. Nie zapomniano także o najmłodszych organizując dla nich konkursy i zajęcia plastyczne.
Piękna świąteczna oprawa spowodowała, że przez wyspę przewinęło się wyjątkowo dużo świętujących.

Przewodniczący Rady Powiatowej Ryszard Bielakowski.

więcej zdjęć z pikniku można zobaczyć w zakładce MULTIMEDIA/GALERIA